Egy motorblokk, egy mérnöki pontossággal megtervezett alkatrész, egy ékszer, mely mindezt kifejezi.


Sokat hallani manapság acélékszerekről, nemesacélról, de kevés és egymásnak ellentmondó információkat kapunk róla. Ebben a témakörben már azért is kompetensnek érzem magam, mert Magyarországon elsőként kezdtünk el nemesacél ékszereket készíteni. 
Mi is a nemesacél? Ötvözött vas. Méghozzá nemes anyagokkal ötvözött vas. Ilyen például a nikkel, króm, molibdén, szilícium.
 

A nemesfémek, hogyan érdemelték ki ezt a jelzőt?

Mindegyikőjük sajátja, hogy nem oxidálódnak!

Ez azért nagyon fontos, mert a levegő oxigént tartalmaz. Ami oxidálódik, az gyakorlatilag tönkremegy, „elrozsdál” a levegőn, még akkor is, ha nem is használjuk. A nemesfémek, az arany, ezüst, platina szín állapotban nem oxidálódnak, ezzel érdemelték ki a nemes jelzőt. A vas a természetben vasoxid FeO2 vagy FeO3 formában található meg. Az ember leleményessége lehetővé tette, hogy a vasoxidból kivonják a tiszta vasat és ezután ötvözzék olyan más fémekkel, melyek csodálatos tulajdonságokkal ruházzák fel a vasat.

Ilyen pl. savállóság, vízállóság, kopásállóság, keménység, szívósság.

Az így előállított vasötvözet a nemesacél. Nemcsak könnyű, hanem nagyon kemény is, ezért rendkívül jól használható a gyógyászatban is implantátum alapanyagként.

Sajnos a megmunkálhatósága nagyon körülményes. Drága és speciális szerszámokat igényel, pl. vídia- vagy kerámiabetétes esztergakéseket, marószerszámokat. (Sokan tévesen azt gondolják, hogy a testen belüli implantátumok platinából vagy színezüstből készülnek. Ez természetesen nem igaz, hiszen mindkét fém nagyon nagy fajsúlyú, nehéz, azon kívül puha is, így nem alkalmas testen belüli implantátum anyagként önmagában. Kivéve a fogtechnikát, ahol platinát vagy aranyat is használnak fogkorona készítésére.) És itt jön képbe a nemesacél egyik legfontosabb tulajdonsága!

NEM ALLERGIZÁL!

Napjainkban, egyre gyakoribb a fémallergia, főként a nikkel allergia! Az uniós szabványok ezért meghatározták, hogy mennyi az a cm2-enként nikkel leadás, ami nem okoz allergiás tüneteket. És csak ilyen ötvözeteket szabad forgalmazni. Sajnos ma Magyarországon -hiába vagyunk az unió tagjai- az itthon kapható fehérarany ötvözetű ékszerek gyakran váltanak ki allergiás reakciókat valószínűleg a túl nagy mennyiségű nikkel leadás miatt. 
A nikkel allergiában szenvedők számára remek megoldás a nemesacélból készült ékszer, mely nem allergizál! Sokan kérnek tőlem palládiummal ötvözött fehéraranyat, nikkelallergiájukra hivatkozva. A palládiumos fehérarany valóban sokkal szebb és fehérebb fényű, de sajnos nagyon drága, mert itt az ötvöző palládium, ami a platina-fémek csoportjába tartozó ritka és drága nemesfém. Sajnos a nikkel allergia – a modern kutatások szerint – gyakran társul palládium allergiával is, így a palládiumos fehérarany nem biztos, hogy megoldás az allergiában szenvedők számára.
Maga a nemesacél ipari mennyiségben olcsón előállítható. Viszont ékszeralapanyagként a megmunkálása nagyon sok nehézségbe ütközik, ezért az egyedi, kézzel készült darabok néha elérhetik az arany ékszerek árát is. Itt nagyon fontos megemlíteni, hogyha én ékszert mondok, akkor mindig egyedi, kézzel készült, személyre szabottan megtervezett ékszerre gondolok. A tömegáru, a gépi munkával előállított sorozatgyártmányok más lapra tartoznak. Ezeknek nincs értékmegőrző, személyiség kifejező, egyediséget hordozó értékük. Egy-két év viselést követően a nemesfémek olvasztótégelyben végzik, a többi pedig a szemétdombon. Ha ugyan bírják egy-két évig. A nagy divatcégek ún. designer-ekkel dolgoztatnak, akik jobbára nem ötvösök, így olyan divattermékeket terveznek, melyek hamar tönkremennek és nem javíthatóak. Persze ezzel nem azt akarom állítani, hogy a designer-ek munkájára ne lenne szükség! Sőt! A tömegigény őket igazolja, hisz manapság már mindenben a „használd és dobd el” teória uralkodik. Nemcsak az olcsóbb de tetszetős divattermékek, hanem a drágább pl. elektrotechnikai – és lakberendezési cikkek területén is. Az én nagymamám bútorai még mai napig használhatóak, jó állapotúak, míg az egyéves „korszerű” és modern konyhabútorunk gyakorlatilag szétesett alkotóelemeire. Ha már annyira szeretnénk „fölzárkózni” a vezető kapitalista államokhoz, ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, amelyeken ők már a fejlődésük során túljutottak. A sok eldobható árú előállítása évről –évre több villamos energiát, kőolajat emészt fel, a keletkezett hulladékok elégetése pedig növeli az üvegházhatást.

Persze sokan úgy gondolják, hogy egy személyben nem sokat tehetnek a változásért, de ez nem így van, hisz az egész világ lakossága különálló személyekből épül fel. Akik erre már rájöttek – és egyre többen vannak ilyenek – megpróbálnak, ha nem is az árral szemben haladni, de valamelyest ellenállni a folyamatos, mesterségesen indukált fogyasztói láznak. A nagyszüleink még ritkán vásárolhattak valamit, esetleg hosszasan gyűjtögetniük kellett hozzá, ezért alaposan megnézték a minőséget, mielőtt döntöttek! Kevés tárggyal vették körbe magukat, de azok értek valamit! Értéket képviseltek és értékként is kezelték ingóságaikat. Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy úgy kellene élnünk, mint a nagyszüleink, hiszen új idők új gondolkodásmódot, modern felfogást igényelnek! De a hagyományos értékek mindig apáról – fiúra, anyáról – leányára szálltak. Nemcsak a morális értékekre, anyagi értékekre is gondolok. Ha szeretnénk, hogy egyszer majd gyermekeink kézbe vehessék, megörökölhessék kedvenc ékszereinket és használati tárgyainkat, magas minőségre, időtálló formatervezésre és kopásálló anyagokra lesz szükségünk, mint amilyen például a kézi megmunkálású nemesacél. 
Talán éppen ezért manapság egyre nő az igény a művészien megmunkált, tartós használati– és ékszertárgyak iránt. 


Észre kell venni az emberben megbúvó ősi igényt: valami igazán értékeset, szépet birtokolni, mely csak az enyém, különleges és megismételhetetlen, mint az ember. Magamon viselni éjjel – nappal, hogy mások is láthassák ízlésem, rangom, hova tartozásom. Ez az ékszer ősi- és mai feladata!


Mihalovits András 
Karikagyűrű Specialista
+3620-270-7777

Comments powered by CComment

 

Mihalovits Manufaktúra ékszerkészítés

Elérhetőségeink

  • Mihalovits András Egyéni Vállalkozó
  • Székhely: 1174 Budapest, Orgoványi u. 4.
  • Tel: +36-20-270-77-77
  • Email: iroda@mihalovitsmanufaktura.hu
  • (Levelekre 5 munkanapon
    belül tudunk válaszolni)
  • Adószám: 63370786-2-42
 
 Mihalovits ékszerek